מחזור מנהג אשכנז המערבי לימים נוראים ולסוכות (חלק א)

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט
  • כתב יד
כותר מחזור מנהג אשכנז המערבי לימים נוראים ולסוכות (חלק א).
כותרים נוספים מחזור אסלינגן
אל אדון על כל המעשים
פרוש האוחז ביד מדת משפט
שיר היחוד
שיר הכבוד
תרומת הדשן (חלק ב, הפסקים, קיח)
אליך תלויות עינינו ה' אדונינו
הגוים אפס ותהו נגדך חשובים
האוחז ביד מדת משפט (פרשנות: אלעזר בן יהודה מגרמיזא)
מקום קשור Esslingen am Neckar (Germany)-place of writing
Metz (France)-related place
Amsterdam (Netherlands)-related place
יוצרים נוספים קלונימוס בן יהודה ((מעתיק))
מקור/בעלים The Jewish Theological Seminary of America, New York, NY, USA
שנה ה'נ (1290)
הערות כה"י מכונה מחזור אסלינגן. הוא נחלק לשניים. בחלק הראשון תפלות ופיוטים לר"ה וליו"כ רק עד אמצע הוידוי הגדול שבסוף תפלת עמידה בלחש של מוסף של יו"כ. בחלק השני המשך רצוף לחלק הראשון.
והוא כולל נוסף על המשך התפלות והפיוטים ליו"כ שתחילתן בחלק הראשון, גם תפלות פיוטים לסוכות ש"ע וש"ת.
חלקו הראשון של כה"י (ס' 50487)-[139] דף, נמצא בספריית בית המדרש לרבנים בניו יורק ומספרו שם 01721, ACC. 9344 MS.
חלקו השני של כה"י (ס' 32875, פ' 4807)-[127] דף, נמצא באוסף רוזנטליאנה שבספריית האוניברסיטה באמשטרדם ומספרו 609 HS. ROS.
כה"י איננו כולל קריאות בתורה, הפטרות ומגלת קהלת.
הדף הראשון של כה"י שכלל את התחלת המעריב לר"ה "מלך אמיץ כח" מאת ריט"ע שבראש התפלות והפיוטים לר"ה - חסר.
ברכת יוצר לשבת בחגים שיכולים לחול בשבת נכתבה רק מהמחרוזת האחרונה של הפיוט "אל אדון על כל המעשים". לא' דר"ה הושלם כל החלק החסר של הברכה בשוליים, ליו"כ לא הושלמה הברכה כלל.
פרשיות ק"ש לא נכתבו במקומותיהם בכ"י. בתפלות שחרית של א' דר"ה וערבית של יו"כ הן נוספו בשוליים.
בברכה הראשונה בתפלות עמידה בחזרות הש"ץ היה הנוסח הארץ ישראלי, הקדום "קונה שמים וארץ". נוסח זה נמחק בכל התפלות האלו ובמקומו נכתב הנוסח המקובל. הוא נכתב על גבי המחיקה או בשוליה או בשני המקומות גם יחד.
בקבוצת הפסוקים הראשונה בוידוי "על חטא" יש שיבושים בכל תפלות יו"כ.
הסליחות בתפלות שחרית, מוסף ומנחה של יו"כ ספורות (מד סליחות). ביניהן גם הסליחה "אתה הרואה בעלבון נעלבים" מאת ברוך בן שמואל ממגנצה (מספרה יב). והסליחה "אורך ואמיתך שלח" מאת שמעון בר יצחק (מספרה לז) הנדירות בכתבי-היד במחזורים של יו"כ אך מצויות בקובצי סליחות למועדים אחרים.
בשולי הדפים ובין השיטין הערות בכתיבות שונות הכוללות השלמות, תיקוני נוסח, הנחיות לסדר התפלה, מקורות מעטים למלים קשות בפיוט והוספות שונות, ביניהן: פרוש והערות קבליות על הפיוט "האוחז ביד מדת משפט" מאת אלעזר מגרמיזא (רק במוסף לא' דר"ה), בשולי זכרונות לא' דר"ה הערה על הנוסח ובסופה "כך קבלתי ממורי הרב ר' מאיר שיחיה", הערה קבלית בסוף שופרות לא' דר"ה, בשולי תפלת ערבית של ליל כפור נכתב שיר היחוד ושיר הכבוד, בשולי סוף תפלת "על חטא" בשחרית של יו"כ: "כתב מהרא"י בפסקיו סי' קיח: כך אני נוהג לומר: על חטאים ..." וכך בתרומת הדשן, ח"ב חלק הפסקים, סי' קיח, הפיוט לקדושה "אליך תלויות עינינו ה' אדונינו" נכתב בפנים רק בשחרית של יו"כ בשאר התפלות היא נכתבה בשוליים.
עם ציורים וקשוטים.
קטעי תפלה פיוטי שלא נאמרו בקהילתו של הבעלים נמחקו בהעברת קולמוס קלה.
נושא נוסף: קבלה
נושא נוסף: צנזורה
נושא נוסף: גימטריאות
נושא נוסף: תפלה סדורים ומחזורים מנהג אשכנז המערבי
נושא נוסף: ציורים וקישוטים
נושא נוסף: כתב-יד. מכירה
נושא נוסף: נקוד
נושא נוסף: שמע
נושא נוסף: הלל
נושא נוסף: שליח צבור
The Jewish Theological Seminary of America New York, NY USA Ms. 9344
The Jewish Theological Seminary of America New York, NY USA Acc. 1721
קולופון בסוף כה"י (חלק ב'): "אני קלונימוס בר יהודה ... כתבתי ... זה המחזור לר' [שם הבעלים נמחק] ... במדינת אשלינגא ביום חמישי שמונה ועשרים לחדש טבת שנת חמשים לאלף הששי חזק ונתחזק קלונימוס הסופר לא יוזק לא היום ולא לעולם ובני ישר' כולם עד שירד גמל בסולם אמן. חזק בגימ' סיום"
אחריו קולופון הנקדן בחרוזים: "ואני יוסף המכנה יוזגריש הנקדן/נקדתיו גם באותו זמן ועדן/נחמד לקרות בו וגם חמדן".
נושא Digitized manuscripts
פרסומים Brombacher, J.A., "The Esslingen Machzor," Studio Rosenthaliana 18:2 (1984), p. 103-119

E.G.L. Schrijver, "An inventory of undescribed Hebrew manuscripts in the Biblioteca Rosenthaliana", Ibid., 20:2 (1986), p. 170, no. 25
idem, "The Colophon page of the Esslingen Mahzor," Ibid., 22:1 (1987), p. 185-197
F.G. Hoogewoud, "Het Machzor mit Esslergen" in Sieroden von Minerva (Amsterdam, 1982), pp. 22-23.
סוגה Censored manuscripts
Illustrated works (Manuscript)
סימול במוסד בעלים The Jewish Theological Seminary of America, Ms. 9344
היקף החומר [139] דף.
שפה עברית
גרמנית
היסטורית בעלים עם מחיקת צנזורה. אבל הרהיטים בשחרית של יו"כ "הגוים אפס ותהו נגדך חשובים", "הגויים אימים זמזומים קדר ואדומים" "מלכותם באבדך עובדי פסילים נסכים" מתוך מערכת הרהיטים המיוחסת לקלונימוס הזקן הנמחקים בדרך כלל ע"י הצנזורה, לא נמחקו בכ"י זה.
אחרי הקולופון (חלק ב' דף 127א) תעודת מכירת כה"י: "אני הח"מ מודה ... שמכרתי ... זה המחזור עם המקרא והכתובים והתפילה שבתוכה כתובי' סליחות ואורח חיים וספר המצות קטן לה"ר משה בר ישראל ... והכל שריש וקים יהודה בר יוסף שלי"ט".
ליד תעודת המכירה ציוני בעלים. אחד בכתב סתרים שפתרונו: "משה בן לא"א החבר רבי נפתלי הירץ זצ"ל מן הילדסום ב"י [מילה בגרמנית בעברית: ליד] הנובר" וציוני בעלים ממנו בגרמנית וצרפתית (אותיות לטיניות):
"Moyses Hertz Judt in Metz, Muyis Hertz zu chewief dam metz".
ולידם ציוני בעלים נוספים קשים לקריאה: "אני עזריאל בן מוהר"ר איתמר ז"ל [...] ש"ץ", "מק"ק מיץ [...] ר' משה בר אייב כץ לק"ק אמשטירדם ק"ק".
בסוף החלק הראשון: "זה המחזר[!] שייך להקהל של ק"ק מיץ נכתב היו' יום א כח אלול תק"א לפרט קטן".
קרדיטים Courtesy of the Library of the Jewish Theological Seminar. Digitisation by Ardon Bar-Hama, The National Library of Israel. "Ktiv" Project
מספר מערכת 990001324850205171
קישורים For online version, click here

בכל שימוש יש לציין את מקור הפריט בנוסח הבא:

Courtesy of the Library of the Jewish Theological Seminar. Digitisation by Ardon Bar-Hama, The National Library of Israel. "Ktiv" Project

תנאי השימוש:

איסור העתקה שימוש לא מסחרי להוראה ומחקר בלבד

מותר להשתמש בכתב היד למטרות הוראה, מחקר ושימוש אישי בלבד.

מותר להעתיק ולפרסם טקסט הלקוח מכתב היד למטרות הוראה ומחקר.

חובה לציין את מקור כתב היד בכל שימוש בפריט.

אסור להעתיק את העותק הדיגיטלי של כתב היד.

אסור לפרסם את העותק הדיגיטלי של כתב היד.

אסור לעשות שימוש מסחרי בפריט.

אין צורך לפנות לספרייה הלאומית לקבלת רשות לשימוש שאינו מסחרי לצרכי הוראה ומחקר וללא העתקה ופרסום של העותק הדיגיטלי.

שימוש מסחרי, שימוש שאינו לצורכי הוראה ומחקר העתקה ופרסום העותק הדיגיטלי מותנים בקבלת הרשאה מבעל כתב היד. לא נדרש אישור נוסף מהספרייה הלאומית.

לפרטי הקשר של בעלי כתבי היד יש ללחוץ כאן.

מידע נוסף:

כתב יד זה שייך לנחלת הכלל (Public Domain) ואינו כפוף לזכויות יוצרים במדינת ישראל.

תנאי השימוש נקבעו בהסכם עליו חתמה הספרייה הלאומית.

אם לדעתך נפלה טעות בנתונים המוצגים לעיל או שקיים חשש להפרת זכות יוצרים בפריט, אנא פנה/י אלינו באמצעות טופס בקשה לבירור זכויות יוצרים

 

תצוגת MARC

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?